top of page

להתמצא בגאורגיה, בקלות.

 

גאורגיה היא מוקד משיכה לתיירים רבים בשנים האחרונות, ביניהם משפחות, זוגות וחבר'ה צעירים, חלקם מטיילים בקבוצות וחלקם לבד, חלקם חילוניים ולא מעט מהם דתיים וחובשי כיפה.

גאורגיה הפכה ליעד כה אטרקטיבי בעיני מטיילים שונים באופיים בשל היותה יעד קרוב וזול, המציע מגוון נרחב של אטרקציות ונותן מענה לכל אופי טיול שתרצו לערוך; טרקים - ארוכים וקצרים, בין כפרים, מקרחון לקרחון, אל פסגות הרים מושלגים. גאורגיה לא תיתן לכם לנוח. אגמים, מפלים ונחלים - מים זורמים לכל אורכה ורוחבה ויוצרים נפלאות בחסותה של אמא-טבע. בטן גב, חופי רחצה וקזינו - רצועת החוף לאורך הים השחור תספק לכם נופש איכותי שיגרום לכם להרגיש בחופי יוון. כל אלה, יחד עם אוכל אותנטי וטעים, הכנסת האורחים המקובלת והאלכוהול הזורם - הופכים אותה ליעד אידיאלי בין אם ל"קפיצה קצרה" או למסע ארוך.

 

כמו כן, הסיבה שקהל דתי מוצא מדינה זו כאטרקטיבית ומגיע בהמוניו היא היכולת להסתדר בקלות בכל הקשור לאוכל כשר.

 

אולם, לצד יתרונותיה הרבים, גאורגיה תאלץ אתכם לא פעם לנשוך שפתיים - תשתיות הכבישים ברמה ירודה מאוד, אמצעי התחבורה לא מעניקים חוויה נוחה ובטוחה, רבים מהמסלולים מתפספסים בגלל היעדר מידע, והנסיון לתקשר ולדלות מידע מהמקומיים עשוי להיות מתסכל. 

 

כאן אנחנו נכנסים לתמונה - אתר האינטרנט היחיד שמרכז עבורכם את כל המידע הרלוונטי והעדכני ועוזר לכם להגיע למידע שעד כה היה בלתי נגיש. אז תתחילו לתכנן את הטיול הבא שלכם בגאורגיה עם "פשוט לטייל".

 

 

* האתר טרם הותאם לצפייה במובייל, בנתיים הוא זמין לכולם לצפייה במחשב. סליחה על אי הנוחות. *

 

מידע כללי ושימושי

 

מטבע מקומי והמרה

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

המטבע המקומי נקרא לארי – (GEL (Georgian Lari.

1 לארי = כ 2 שקלים (נכון לאוגוסט 2015).

באופן מפתיע אין הבדל משמעותי בשער ההמרה בין שדה התעופה למרכז העיר, לכן לא כל כך משנה היכן תבצעו את ההמרה.

כיום, בין אם בערים הגדולות ובין אם בעיירות הקטנות (כמו קזבגי או סרינרי), תוכלו למצוא דוכני change, ATM ובנקים כמעט בכל מקום.

שער ההמרה בערים הגדולות יהיה כמעט (ואף בדיוק) אותו הדבר במרכז העיר ומחוצה לו, אך קחו בחשבון שבעיירות הקטנות השערים יהיו פחות טובים (אם כי לרוב גם לא באופן משמעותי).

חשוב להסתובב עם מטבעות כסף קטן מהסיבה שבקיוסקים ובמאפיות הקטנות שבצדי הדרך לא מחזיקים עודף ואם לא תגיעו עם סכום הכסף המדויק הם לא ימכרו לכם.

 

 

שפה

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

השפה המדוברת היא הגאורגית ולא אחרת.

כלומר, מלבד הדור החדש של הצעירים שבשנים האחרונות לומד אנגלית במסגרת הבית ספרית (אפילו בכפרים הנידחים בסוואנתי), רוב רובם של הגאורגים לא דוברים ולא מבינים את השפה האנגלית, מה שמקשה על היכולת לתקשר עם בעלי החנויות, המארחים או עם עוברי אורח, ולעיתים אף בלתי אפשרי.

עם זאת, העובדה שאין שפה משותפת ביניכם לבינם אינה מרתיעה את הגאורגים מלפצוח בשיחה קולחת, לענות באריכות לשאלה שניסיתם לאלתר בשפת הסימנים או לעצור אתכם באמצע הרחוב ולבדוק לשלומכם.

 

המלצה ידידותית: בהשוואה לטיול לדרום אמריקה אליו מקובל להצטייד במילון עברי-ספרדי, בגאורגיה מומלץ להיעזר באינטרנט או בחבר דובר השפה טרם הנסיעה ולהגיע מראש עם מספר משפטים שיכולים לעשות לכם את החיים קלים באופן משמעותי.

למשל; "מתי יוצאים?" , "כמה עולה?" , "האם יש מים חמים?" , "עוד כמה זמן מגיעים?" , "תודה" , "בבקשה", ובנוסף לכך, לשומרי הכשרות שביניכם מומלץ ללמוד שמות של חומרי גלם או מצרכים שעלולים להוות עבורכם בעיה, כמו; "ענבים", "גבינות", "חלב" וכדומה.

 

 

דרכי תקשורת

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

קוד הקידומת של המדינה הוא 995+.

 

יש מספר דרכים לתקשר עם "העולם החיצון" במהלך   הטיול:

1. לנצל את העובדה שאין כיסוי נייד בהרבה מהמקומות ולהתנתק לחלוטין.

2. לרכוש SIM מקומי שעולה כ4 לארי לכרטיס עצמו ועוד מספר לארי בודדים להטענה של שיחות ללא הגבלה ונפח גלישה באינטרנט. את כרטיס הSIM ניתן לרכוש כמעט בכל קיוסק ומחירו אכן אטרקטיבי, אולם יהיה עליכם להטעינו בהליך קצת פחות פשוט באחת מעמדות הטעינה (קשה לפספס אותן כיוון שנמצאות בצדי המדרכה בתדירות גבוהה יחסית).

ישראלים אוהבים מאוד לרכוש את הSIM לכן תמיד תוכלו להיעזר בבעל ניסיון, או אם יתמזל מזלכם אף לבקש לרכוש כרטיס יד שנייה ממי שעוזב את המדינה ואין לו צורך בו עוד.

3. כרטיס SIM בינלאומי מ"למטייל" המאפשר שיחות נכנסות חינם יחד עם שיחות לישראל או שיחות מקומיות במחיר נמוך יחסית. כדאי לבדוק מחיר טרם הנסיעה.

4. חפשו את נקודת הWiFi החמה. מעטים ההוסטלים בהם לא תמצאו רשת WiFi, (מלבד בכפרים הקטנים, בחבל סוונאתי למשל, או הוסטלים ספציפיים בערים הגדולות). אם חשוב לכם – מומלץ לברר את עניין הווי-פיי טרם עשיית Booking. כמו כן, מסעדות ובתי קפה רבים מספקים חיבור לWiFi.

מלבד כל אלה קחו בחשבון שאם תרצו להטעין את המכשיר הסלולרי שלכם, השקעים מכילים שני חורים (כלומר לשני פינים ולא לשלושה) והצטיידו במפצלים אם אינכם רוצים לריב על השקע היחיד בחדר (בד"כ יהיה שקע בודד).

 

 

עונות

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________החודשים הפופולאריים ביותר לטיול בגיאורגיה הם יוני-ספטמבר, בהם מזג האוויר באזורי הטיול נעים ונח להליכה. ככל שתקדימו להגיע תזכו לראות יותר מהשאריות שהחורף הכבד הותיר אחריו, כמו קרחונים שטרם נמסו ושלג בפסגות ההרים.

 

חשוב לדעת כי חודש אוגוסט לעיתים עלול להיות חם מהרגיל והטמפרטורה יכולה אף להגיע ל37 מעלות (בנוסף לאחוזי לחות גבוהים), אך בד-בבד יש לקחת בחשבון את העובדה שמזג האוויר הפכפך במיוחד ולכן להיערך לגשם בכל עת (כיסוי לתיק, מעילי גשם). הגשם בגאורגיה הוא בלתי צפוי וקשה לחזות מתי יתחיל ו/או מתי ייפסק; גשם שירד לילה שלם לעיתים לא יהיה לו זכר ביום שלמחרת ומנגד גשם של חצי שעה יכול ליצור שלוליות לאורך המסלול, להעלות את גובה המים בנהר שעליכם לחצות ואף לגרום לשטפונות (לדוגמא טושטי, אוגוסט 2015).

 

מי מכם שמעוניין לטפס על פסגות הרים וקרחונים זוהי התקופה האידיאלית עבורו, אך מי מכם שפונה לאזור החוף השחור כדאי לקחת בחשבון את החום הכבד של חודשי יולי-אוגוסט ואת הלחות הגבוהה.

 

חודשי החורף, החל מנובמבר, מיועדים יותר לחופשות סקי, הל-סקי ואופנועי שלג.

אתרי הסקי המפורסמים נמצאים בגודאורי וגם בסוף העליה מזבשי בונים כיום רכבל חדש שישמש לאתר סקי.

כמובן שאלו מכם שמתכננים חופשת סקי בגאורגיה צריכים לקחת בחשבון את חסימות הדרכים עקב השלג הכבד (למרות שבמרבית הכבישים ניתן להבחין במנהרות ארוכות שנועדו למתן בעיה זו) שעלולות להימשך במקרה הטוב כמה שעות ובמקרה הפחות טוב מספר ימים. זכרו שאתם בגאורגיה, ולא בשוויץ.

 

 

תחבורה

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________מרשוטקה: הדרך הנפוצה, הזולה והחווייתית ביותר להתניידות בתוך המדינה, אך איננה הנוחה או הבטוחה ביותר.

מדובר במוניות שירות בלי יותר מדי כללים; עם מגוון רנדומלי של כיסאות שרותכו לרצפת הרכב, לרוב בלי מזגנים, לעיתים אף בלי חלונות..

במרשוטקה 10-12 מקומות וחשוב לדעת כי אין שעה מדויקת בה היא יוצאת מהתחנה אלא כאשר הנהג מילא את כל המקומות הפנויים. בערים הגדולות לרוב המוניות מתמלאות בקלות לעומת העיירות והכפרים הקטנים, בהם יתכן שתאלצו לשמור על איפוק ולהמתין זמן ממושך יותר. בהתאם לכך אין גם ערובה לזמני ההגעה של המרשוטקה עקב פקקים, שיבושים בכביש ולרוב גם בשל עצירת אוכל, קניות, מפגש מקרי עם חבר וסידורים של הנהג. מומלץ לקחת טווח ביטחון גדול בכשעה עד שעתיים מהמתוכנן.

המחירים בדרך כלל קבועים עבור נסיעה במרשוטקה ממקום למקום, אך אם הנהג לחוץ לעזוב את התחנה ועדיין לא הגיע למכסה מלאה ייתכן שיתמזל מזלכם ותוכלו להשיג מחיר אטרקטיבי יותר.

לסיכום, המחירים הזולים והתדירות הגבוהה יחסית של המרשוטקות בהחלט הופכים אותן לכלי התחבורה הנגיש והיעיל ביותר להתנייד במדינה, על אף שחוסר תחושת ביטחון ואי העמידה בזמנים מעוררים צורך להשתמש לא פעם באלטרנטיבות המוצעות.

 

רכבת: אופציה שכדאי לשקול אם רוצים לחסוך בכסף אבל לא אם "קצרים" בזמן, משום שהרכבות הן כלי תחבורה איטי במיוחד בהשוואה לשאר אמצעי התחבורה.

אם בחרתם להתנייד ברכבת דעו שישנן רכבות לילה עם קרונות שינה (פרטיים לזוג או לרביעיות), כך שתוכלו לחסוך כפליים ע"י לינה ברכבת במקום גסטהאוס. מה שכן, אל תצפו לשינה איכותית במיוחד משום שהקרונות לרוב לא ממוזגים ואין חלונות לאוורור.

מומלץ לתכנן את יום הנסיעה ברכבת מראש ולהזמין כרטיס נסיעה מספר ימים קודם לכן דרך אתר האינטרנט railway.ge או ע"י הגעה פיזית לתחנת הרכבת המקומית ושריון כרטיס.

במידה וקבעתם כרטיס נסיעה מראש אך חל שינוי כלשהו בתוכניות שלכם, תוכלו לבטל את הכרטיס בהתראה של עד 12 שעות טרם הנסיעה, ביטול שכרוך בקנס של 5 לארי לאדם.

 

אוטובוס: אפשרות רלוונטית למעבר מעיר גדולה אחת לאחרת.

בדומה לשאר כלי התחבורה הציבוריים, גם האוטובוסים לא תמיד יהיו ממוזגים או ניתן יהיה לפתוח את החלונות.

 

מוניות: התפיסה של כולנו בנוגע לנסיעה במוניות במהלך טיול היא להפחית כמה שיותר את השימוש בהן כיוון שמדובר באופציה יקרה במיוחד, ואכן, בהשוואה למרשוטקות, רכבות או אוטובוסים מדובר באמצעי תחבורה יקר, אולם מי מכם שיבחר להתנייד במוניות יופתע כי המחירים מצחיקים בהשוואה למה שמוכר לנו מהארץ או ממדינות אחרות בעולם. יתרה מזאת, אם אתם שלושה או ארבעה אנשים שמטיילים יחד יתכן שמחיר הנסיעה במונית יעלה רק בכמה שקלים יותר מאמצעי תחבורה אחר, סכום שייחשב מזערי אל מול מחיר הזמן והנוחות שלכם. וכמו כן, אם אתם קבוצה גדולה של שישה עד שמונה אנשים תוכלו פעמים רבות לנוע עם מונית גדולה ובצורה כזאת אף לחסוך בעלויות.

 

טרמפים: די פשוט ומקובל לתפוס טרמפים בגאורגיה וניתן לשלבם בהזדמנויות כאלה ואחרות במהלך הטיול, לעיתים עם גאורגים מקומיים ולעיתים עם תיירים נחמדים ששכרו רכב וישמחו להעמיס אתכם על הדרך.

חשוב לקחת בחשבון: רק מעט מאוד מהטרמפים (עם המקומיים) הם בחינם, כלומר אל תופתעו אם בסוף הנסיעה ידרשו מכם סכום כסף עבור "טוב ליבם", לכן מומלץ לא להתבייש ולשאול כמה תעלה לכם הנסיעה (לרוב הם מתואמים מבחינת רמת המחירים עם המרשוטקות ויגבו מכם סכום זהה).

 

רכב שכור: אופציה נוחה אך לא זולה.

מי מכם שירצה להתנייד ברכב לאורך המדינה כולה, כולל נסיעה אל חבל סוואנתי (שהינה בדרכים עקלקלות) ו/או אל תוך שמורות טבע מסויימות יצטרך לשכור רכב 4x4 שיעלה לו מעל 45$ ליום, לא כולל דלק. רכב רגיל (פרטי) יעלה כ35$ ליום, לא כולל דלק, אך לא תוכלו להגיע איתו לכל מקום.

אם אתם משפחה המטיילת עם ילדים מומלץ לשכור רכב (על אף שאין זו אפשרות זולה במיוחד) שכן הנוחות והיכולת לנוע ממקום למקום בקלות ובספונטניות שווה את המחיר.

 

 

מים

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________אנקדוטה משעשעת, אם כי עצובה לא פחות - זוג שטרק לראשונה בגאורגיה אגר כהרגלו במהלך המסלול, ארוך ככל שהיה, את קופסאות השימורים הריקות ושאריות האוכל בשקית זבל בשאיפה להשליך את הפסולת כראוי לפח אשפה בעיר/כפר הקרובים.

אתם יכולים לתאר לעצמכם כמה מרגיז היה כשבעלת הגסטהאוס באדישי נענתה בשמחה לבקשתם להשאיר את שקית הזבל בדלי האשפה בביתה ואז יצאה לה הגברת אל שפת הנהר ושטפה את הפסולת עם הזרם.

מנגד, מי בכלל יכול להאשים אותה? ראיתם אוטו זבל עובר לאחרונה באזור? מי בדיוק מתכוון להגיע לכל אחד מהכפרים הנידחים שבאזור על מנת לפנות את הזבל? 

אז באותו עניין לגבי המים - במדינה שכמעט ולא נתקלים בה בפחי אשפה בצידי הדרך (ומיותר לציין שהשפכים מגיעים גם כן לנהר) אין לשתות מהנהרות הגדולים (רק מנביעות) וכמו כן מומלץ להימנע משתייה מהברז, במיוחד בכפרים, אלא אם כן יש באפשרותכם לטהר או להרתיח מים.

בערים הגדולות, למשל בטביליסי ניתן לשתות מהברז אך גם כן לא מומלץ לבעלי בטן רגישה.

מניעת הסיכון תהיה כרוחה בשתייה מבקבוקי מים קנויים בלבד, מצרך חיוני שיעלה לכם בין 0.85 ל-1.8 לארי לבקבוק ליטר וחצי, תלוי באזור ובמקום.

חשוב לדעת טרם יציאתכם לטרק איפה, אם בכלל, ישנן נביעות מהן ניתן למלא מים, ובהתחשב בכך מהי כמות המים בה יש להצטייד - מידע אשר זמין לכם באתר זה. 

 

ומה בנוגע למקלחת?

בנסיעות מסויימות כשתציצו מהחלון תוכלו להבחין בתשתית צנורות מיוחדת במינה, שמונמכת ומוגבהת עם "שבירות" של 90 מעלות בהתאם לתוואי הדרך, כלומר; מעל כניסות לבתים למשל, הצנרת מוגבהת על מנת שתהיה גישה נוחה.

הצנרת הדקה הזו שנמשכת לאורך עיירות שלמות יכולה להסביר את הלחץ החלש עד בלתי מורגש שישמש אתכם במקלחת.

במילים אחרות למקלחת עם זרם מפנק קרוב לוודאי לא תזכו, אבל זכרו שלמדינה אליה הגעתם יש מים בשפע ולכן יקח ככל שיקח לכם להתקלח - בסוף תצליחו להיפטר מכל הסבון.

נקודת אור אופטימית קיימת דווקא בטמפרטורת המים - אתם תופתעו למצוא מקלחת חמה כמעט בכל כפר נידח אליו תגיעו, כאשר רוב המקלחות מתחממות על ידי גז, חלקן מכשיר מחמם מים מהיר וחלקן אף על אש (מדורה קטנה מחממת את מיחם המים, ממש כך).

 

 

 

 

כתבות מעניינות

 

שטפונות בגאורגיה, אוגוסט 2015.

אנשי חברות הביטוח חילצו 26 מטיילים ישראלים שנתקעו בכפר אומלו

בשל פגעי מזג האוויר. משרד החוץ: "לא נשקפת סכנה לחייהם".

 

 

___________________________________________________

 

 

בטביליסי יבנה בית מלון בהשקעה ישראלית. 

מלון הבוטיק יבנה בהשקעה כוללת של 25,000,000 ובנייתו תושלם בשנת 2017. יש למה לחכות.

 

 

___________________________________________________

 

 

bottom of page